logo

WALLPAINTINGS

Ή επιζωγράφηση των τοίχων των κτιρίων παραδοσιακά ανάγεται στην αρχαιότητα. Υπήρξαν πάμπολλες τεχνικές με επικρατέστερη αυτή της εξωτερικής ή εσωτερικής νωπογραφίας που περιλάμβανε θεματολογίες όλων των ειδών.

Στο βυζάντιο η ιστόρηση των μορφών των Αγίων και των θεμάτων τις Αγίας Γραφής, πέρασε διάφορα στάδια και αισθητικά ρεύματα που χαρακτήρισαν το αέναα σχηματιζόμενο πνεύμα της Ορθοδοξίας.

Η νωπογραφία στάθηκε αδιάρρηκτο δομικό συμπλήρωμα της κατασκευής των λατρευτικών τόπων και ως τέτοιο ανέκαθεν απαιτούσε προσήλωση στις αρχαίες τοιχοποιητικές τεχνικές (πέτρα, πλίνθοι κ.λπ.) Με την σταδιακή εγκατάλειψη των τεχνικών αυτών (παραδόξως) εξέλιπε τρόπον τινά και η ανάγκη της νωπογραφίας ως τρόπου ζωγραφικής (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει).

Χρησιμοποιώντας συμβατικές με την εποχή και την δόμηση μεθόδους(ακρυλικά μέσα και σκόνες πετρωμάτων και μετάλλων) ζωγραφίζουμε απευθείας σε κατάλληλα προετοιμασμένους τοίχους , είτε άμεσα είτε έμμεσα τοποθετώντας ήδη ζωγραφισμένους στο εργαστήριο μας καμβάδες. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε μακροβιότητα και ασφάλεια από μελλοντικά τυχόντα τεχνικά προβλήματα επισκευών. 

 

 

Ιερό Ησυχαστήριο Αρχαγγέλων

Στις παρειές της λίμνης Κορώνειας σε ένα υπέροχο κτήμα ιδρύθηκε το συγκεκριμένο Ασκητήριο. Η φωτεινότητα των πατέρων του Ησυχαστηρίου ενέπνευσε ιδιαιτέρως την εργασία μας. Ο νεόδμητος ναός του είναι καλαίσθητος και με εκπληκτική θέα προς την λίμνη. Κάθε διάλειμμα κατά την τοποθέτηση ήταν απόλαυση καθώς συνοδευόταν από τις ομορφότερες ψυχωφελείς συζητήσεις με τον επιφανή πανεπιστημιακό καθηγητή Ιερομόναχο κ. Σκρέτα και τον συνταξιούχο πια επίσης καθηγητή π. Ιωσήφ. Απλή έναρξη αγιογράφησης με Πλατυτέρα και αγγέλους χωρίς φυσικά να υπολείπεται η ποιότητα σε όλα.

Ι.N. Αγίας Παρασκευής

Πάρα πολύ παλιά επαφή, με ποικίλες πνευματικές προεκτάσεις. Παλιός πέτρινος ενοριακός Ναός, χτισμένος με τους κόπους μικρασιατών προσφύγων. Εδώ -έχοντας σεβαστεί τις αισθητικές κατευθύνσεις  του Επισκόπου- φτάσαμε νομίζουμε σε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά μας. Είναι μια νέα πρόταση του εργαστηρίου την οποία εγκαινιάζουμε επίσημα στον Ναό αυτό με σαφείς αναφορές στην υψηλού επιπέδου παράδοσή μας.
« 1 of 2 »

Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ελληνορθόδοδοξη κοινότητα του 1914 που εγκαινίασε τον εν λόγω Ναό δέκα χρόνια μετά, στην όμορφη ηλεκτρική προβιομηχανική πόλη. Πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς από παλιά, μα και τώρα κατά τη γνώμη μας όμορφη πανεπιστημιούπολη, που αγκάλιασε με σεβασμό την ενορία. Εδώ προσαρμοστήκαμε στο σχήμα αυτής της ιδιαίτερης βασιλικής, η οποία διαιρείται νοητά σε διαδοχικά τμήματα. Προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της και διαλέξαμε να «παντρέψουμε» στο σύνολο ακόμη και τα ωραία προυπάρχοντα βιτρώ παράθυρα. Ελπίζουμε πως όταν κάποτε ολοκληρώσουμε την ιστόρηση, όλα θα είναι ενοποιημένα σε ένα αρμονικό σύνολο. Έναρξη ως συνήθως από την Πλατυτέρα και το ιερό.
« 1 of 2 »

 

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος

Κάποια στιγμή για σοβαρούς προσωπικούς λόγους ο δάσκαλος ο κ. Ι. Χριστίδης διέκοψε την συνεργασία του με τoν Ι.Ν Μεταμορφώσεως Σωτήρος, προτείνοντας προς τιμήν μας εμάς ως συνεχιστές της εργασίας  στον μητροπολιτικό Ναό. Με την ευχή του Σεβασμιοτάτου και ακολουθώντας την δική του κατά δύναμιν αισθητική γραμμή, συνεχίζουμε την αγιογράφηση σ’ αυτόν τον τόσο σημαίνοντα τόπο, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μορφολογία του και να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αναφορές σε ειδικά ζητήματα, όπως η Ποντιακή καταγωγή των ιδρυτών κατοίκων, Εσχατολογικά θέματα, κ.λ.π.
« 1 of 2 »

I.M. Αγίας Σκέπης (Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων)

Η αγάπη του Κυρίου μας για τους ταπεινούς του Αγίους αποδίδει πλούσιους καρπούς όπως η γυναικεία αυτή κοινοβιακή Μονή αγιορείτικου τύπου την οποία ανάμεσα σε δεκάδες άλλες δημιούργησε ο Γέρων Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης καθώς «κατέβαινε» την Αμερική προς τον τόπο που επέλεξε για την άσκησή του στην έρημο της Αριζόνα. Με τη μητρική πνευματική φροντίδα της καθηγουμένης Γερόντισσας Ολυμπιάδας και της όμορφης αδελφότητάς της, η Μονή εκπέμπει το ζεστό φως του Κυρίου μας, στηρίζοντας και παρηγορώντας  όλο και περισσότερους διψασμένους ανθρώπους. Στον Ναό αυτό, με την αγαστή προτροπή και τις οδηγίες της Γερόντισσας, φτάσαμε σε ένα κλασσικό μοναστικής αίσθησης αποτέλεσμα, το οποίο ελπίζουμε ότι βοηθά αρκετά στην προσευχή κατά τη Θεία Λειτουργία. Για εμάς, ένα ακόμη θαύμα τόσο για τη σημαντικότητα της συγκυρίας όσο και για τις τόσες πνευματικές εμπειρίες κατά τη συνεργασία μας.
« 1 of 3 »

 

I.M. Αγίας Σκέπης (Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου)

Ο πρώτος «επίσημος» χώρος λατρείας της Αδελφότητας. Συγκινητικός τόπος, πολύ προσεγμένος και απλός. Γεμάτος από την προσευχή των αδελφών. Εδώ, περιορισμένοι από τις λίγες προς αγιογράφηση επιφάνειες, δουλέψαμε μόνο στον τρούλο με λιτό κλασσικό πρόγραμμα για ένα λεπτό και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Δεν θα λησμονήσουμε όσα σημεία συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των καμβάδων αλλά και τη μεγαλειώδη ομορφιά του χιονισμένου τοπίου.


 

Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου

Αγιορείτικη μοναστική αετοφωλιά στα βουνά της πολιτείας της Ν.Υόρκης φτιαγμένη κι αυτή με τις ευχές του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθείτου. Γνήσιο πνευματικό τέκνο του ο φωτισμένος καθηγούμενος γέρων Ιωσήφ ποιμαίνει εκτός από την χαριτωμένη του αδελφότητα και μεγάλο πλήθος λαϊκών τέκνων. Εδώ, ακολουθώντας την ιδιαίτερη επιφάνεια του Ναού, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένο αγιογραφικό πρόγραμμα κατ’ οικονομίαν, προσπαθώντας να λεπτολογήσουμε σαν να δουλεύουμε σε φορητές εικόνες. Προσβλέπουμε στις ευχές όλων των Πατέρων, τους οποίους αγαπούμε έναν έναν ξεχωριστά.
« 1 of 2 »

Ι.Ν. Ευαγγελίστριας

Τμήμα παλαιού στρατώνα, κτίρια του οποίου φαίνονται ακόμη πολύ κοντά στον Ναό. Τόσο με το μεράκι και την αγάπη του π. Αγγέλου, που τη μεταμόρφωσε σε μια πανέμορφη ανθούσα ενοριακή φωλιά με πλούσιο έργο, όσο και με τη λεπτή επιστασία του Επισκόπου, ο οποίος με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία φροντίζει για όλους τους Ναούς, βλέπει κανείς πόσο ωραία πράγματα καταφέρνει σήμερα η Ορθοδοξία. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού, ο οποίος είναι απλή ξυλόστεγη βασιλική, αφήνει μόνο τους όρθιους τοίχους προς αγιογράφηση. Σχηματίσαμε λοιπόν εξ αρχής εικονογραφικό πρόγραμμα για όλον τον Ναό, οπότε στάθηκε δυνατό να αναπτύξουμε πλήρη οραματισμό για όλο τον χώρο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι η πτέρυγα που προστέθηκε με το παρεκκλήσιο της θαυματουργικής εικόνας του Ευαγγελισμού και το όμορφο σύνολο μαρμάρινου εικονοστασίου, θρόνου, και πατώματος.
« 1 of 2 »

 

Ι.Ν. Παναγίας Παντοβασιλίσσης

Ένα ιστορικό, πλούσιο και νοικοκυρεμένο χαλκιδικιώτικο χωριό, που στην πορεία του χρόνου σχηματίστηκε ωμού από ντόπιους και πρόσφυγες. Η αγάπη νικάει στο τέλος και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Ο Ναός της Παναγίας, φτιαγμένος από ελπίδα και πέτρα, βρίσκεται στο κεντρικότερο πλέον σημείο του χωριού. Μετά την ανακαίνιση της σκεπής του ξεκινήσαμε αγιογράφηση από την αρχή. Εμπνευσμένοι από τη νέα του όψη εντυπωσιακής καμαρωτής βασιλικής, δημιουργήσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην κύρια μετώπη πάνω από το Ιερό Βήμα, με αναφορές στις πιο ένδοξες στιγμές της ορθόδοξης αισθητικής παράδοσης αναπτύσσοντας περαιτέρω τη νέα μας πρόταση. Ακολουθούν παραδόσεις τμημάτων από ένα προσχεδιασμένο ολοκληρωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα που έχοντας προβλέψει καταστρώσαμε στην αρχή της συνεργασίας για όλον τον Ναό.
« 1 of 2 »

Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου

Υστεροβυζαντινό μνημείο θρυλείται από καιρούς σκοτεινούς όπου καθετί φτιαχνόταν με ψυχή. Το πάχος των πετρότοιχων της εκκλησιάς πανω από εναμισι μέτρο και άλλα πολλά μορφολογικά εντυπωσιακά που δεν χωρούν να τα αναφέρεις. Το κυριότερο όμως σ’ αυτόν τον Ναό είναι ότι κατά καιρούς συνέβησαν θαύματα και επίσης ότι είχε και έχει αληθινά εξαιρετικούς Ιερείς. Από τα πρώτα μας έργα στην πανέμορφη Κρήτη και με αρκετά δυσχερείς συνθήκες.
« 1 of 2 »

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

H Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου δημιουργήθηκε αρχικά κάπου στα 1909 στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό , κυρίως από Μανιάτες μετανάστες οι οποίοι εργάζονταν τότε στην ανθούσα Αμερικανική βιομηχανία. Το 2000 η ενορία μεταφέρθηκε από την αρχική τοποθεσία του Ναού στην σημερινή της τοποθεσία, με νέο οργανωμένο λατρευτικό συγκρότημα που ανταποκρίνεται πλήρως στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση. Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά και ευλογημένα κύτταρα που στηρίζει και ζωογονεί (όπως άλλωστε παντού ο Ελληνισμός) την τοπική κοινωνία. Ως πρώτο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και πάντα θα θυμόμαστε την ξέχειλη από αγάπη φιλοξενία όλων. Πραγματική οικογένεια που κρατά στην καρδιά της την Ελλάδα σε όλο το μεγαλείο της.
« 1 of 3 »

Ι.Ν. Αγιαννανιτών

Σε μια υπέροχη τοποθεσία πάρα πολύ κοντά στο Κυριακό της Σκήτης,  βρίσκεται το παρεκκλήσιο των Αγιαννανιτών Αγίων. Από αυτό το ελάχιστο πλάτωμα γης αγναντεύοντας κανείς προς το ατελεύτητο όριο ουρανού και θάλασσας αισθάνεται σίγουρα κοντύτερα προς τον Ουρανό. Στο παρεκκλήσιο αυτό που φτιάχτηκε σε παλιούς χρόνους από τα χέρια των ίδιων των Πατέρων της Σκήτης, αντιμετωπίσαμε λιγα προβλήματα από τα οποία το πιο γραφικό ήταν πως πολύ λίγα σημεία του κτίσματος είχαν συμμετρικές και σωστές διαστάσεις οπότε έπρεπε να βρούμε «τρόπους» να καλύψουμε τις γεωμετρικές ατέλειες. Ελπίζουμε πως με το αποτέλεσμα αυτό δεν ξεφύγαμε από την κλασική παραδοσιακή αγιορείτικη αυστηρότητα.
« 1 of 2 »

 

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Κεντρικός ενοριακός Ναός της παλιάς κοινότητας ενος χωριού,  που οικοδομήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Εντυπωσιακά σωστή σε αναλογίες και δομή κατασκευή με πολύ λίγα στατικά και άλλα προβλήματα. Ευτυχής συνεργασία από το 2000 και εντεύθεν -με μια καλή ανακαίνιση και πρόσθεση τμημάτων στον ναό- προσπαθούμε να διατηρούμε έναν συγκρατημένο τρόπο.
« 1 of 3 »

Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου

Αρχαίο χωριό σε Κρητικό ορεινό απάγκιο που ανασαίνει στην μαγευτική θέα του Λυβικού πελάγους. Μια από τις δεκαπέντε μεσαιωνικές εκκλησίες του χωριού που ανάγεται στην υστεροβυζαντινή περίοδο είναι και επ ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Θρυλική κατασκευή με εντυπωσιακές διαστάσεις όπως για παράδειγμα οι πλευρικοί τοίχοι πάχους πάνω από ενάμιση μέτρο. Ναός όπου συνέβησαν και συμβαίνουν θαύματα από την Παναγία. Από τα πρώτα έργα μας στην Μεγαλόνησο και από τα πιο προσεγμένα σε όλα. Τυχεροί που συνεργαστήκαμε και συνεχίζουμε με πολύ ευσεβείς και σοφούς Πατέρες.

Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου

Ηταν πραγματική έκπληξη όταν ο π.Νικόδημος μεταφέροντας την πρόταση εκ μέρους της Σύναξης της Μονής μας τίμησε με αυτή την ανάθεση. Απίστευτο να συμμετέχεις με την ελαχιστότητά σου σ’αυτήν την περιοχή με τη μακραίωνη παράδοση. Το πιο όμορφο όμως ήταν ότι για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ζήσαμε από κοντά την εμπειρία της παραμονής και δημιουργίας εντός του Αγίου όρους. Μαζί με την Αδελφότητα και τις ευλογίες του καθηγουμένου Γέροντος Παρθενίου περνούσαν οι μέρες αγιογραφώντας «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός». Πολλά τα ζητήματα που μας προβλημάτισαν και μας πλούτισαν σ’αυτήν την περίπτωση. Η αγιογραφική παράδοση των Ναιδρίων των αγιορείτικων Καθισμάτων που πραγματευτήκαμε, η συμπερίληψη συγκεκριμένων Αγίων, το τεχνολογικό, ορισμένα από αυτά.

Ιδιωτικό Ναΐδριο Αγίου Ιωάννου

Συνήθως σε περιπτώσεις ιδιωτικών ναΐσκων επικρατεί η νοοτροπία του προκατασκευασμένου από κάθε άποψη. Αυτό δεν συνέβη εδώ. Δόθηκε μεγάλη προσοχή από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ακόμη ως την τελευταία λεπτομέρεια της κεραμοκάλυψης. Εξαιρετική ξυλουργική κατασκευή του εικονοστασίου από τον κ. Σπύρο Χαλκιά (ξυλουργός παλαιάς κοπής και υψηλής ποιότητας) και επίσης καταπληκτική σύνθεση ζεύγους μαρμαροκολονών και δαπέδου. Εδώ προσπαθήσαμε να μιμηθούμε κάπως το φως από το έργο του Πανσέληνου.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

Το πρώτο έργο μας στην Κρήτη και από τα αγαπημένα. Αρχικά ως παραγγελία  λίγων φορητών εικόνων και αργότερα με συνέχεια στον τρούλο. Το αγέρωχο Κρητικό πνεύμα που κρύβει καλά την θεοσέβεια βοήθησε τούτη την εργασία να γίνει γρήγορα και αθόρυβα. Ο ακάματος μόχθος τόσο του ιερέως όσο και επιτρόπων αγκαλιάζει την κεντρική εκκλησία του μαγευτικού χωριού.

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Περικαλής ενοριακός ναός εμπνεύσεως του αρχιτέκτονος ναοδόμου κ. Χριστίδη και εγκαινιασμένος στην θέση παλαιότερου ο οποίος δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ζεστή χριστιανική  κοινότητα με σημαντικό και έντονο πνευματικό έργο. Καθώς η εκκλησία επενδύονταν εξωτερικά με όμορφη πέτρα Λακώματος συνέβη να ξεκινήσουμε κι εμείς αγιογράφηση στο υπόγειο Βαπτιστήριο. Αφιερώσαμε όλη μας την ενέργεια σε τουτο το έργο εκείνη την εποχη γιατί ήταν και η πρώτη τοιχογραφική προσπάθειά μας στη Θεσσαλονίκη. Η πινελιά εδώ αγγίζει την λεπτότητα φορητής εικόνας και ο χρόνος ζωγραφικής επι τόπου ηταν πολύ μακρυς. Από τα πιο συγκινητικά βήματα στη νεότητά μας.
« 1 of 2 »

Ι.Μ. Αγίου Παύλου (κάθισμα Αγίου Νεκταρίου)