Image Alt

Αγ. Παρασκευη

Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είναι ένας κομβικός συναισθηματικός σταθμός για το εργαστήριό μας. Ο λόγος αφορά περισσότερο τους ιερείς, και συγκεκριμένα τον μακαριστό πλέον πατέρα Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του ναού από πάρα πολύ παλιά. Πρόκειται για έναν συνοικιακό ναό, χτισμένο στη δεκαετία του ’50, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον τύπο της βασιλικής. Αρχιτεκτονικά λοιπόν μας ενέπνευσε να αναπτύξουμε το πρόγραμμά μας επάνω στον τύπο μιας βασιλικής, και να προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ατμόσφαιρα που να αρμόζει σε αυτόν τον τύπο, ο οποίος είναι στα πλαίσια των πρώτων χριστιανικών αρχιτεκτονικών μορφών. Αυτό και ορισμένες ιδέες που είχαμε όπως η οροφή, θεωρούμε ότι κάνει την προσπάθειά μας αυτή ιδιαίτερη. Η αίτηση του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Προκόπιου να υπάρχει στην οροφή μπλε χρώμα, μας οδήγησε στο να διαλέξουμε αυτήν την λύση στην οροφή, η οποία έπρεπε να περιέχει ένα χαρακτηριστικό στοιχείο. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που «εφηύραμε» ήταν τα χρυσά αστεράκια που ο Σεβασμιότατος  ζητούσε να λάβουν μορφή μέσα από έναν αστερισμό συγκεκριμένης σημασίας.

Διαλέξαμε λοιπόν τον αστρικό χάρτη της νύχτας κατά την ημέρα που γιορτάζει η Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα καταλήξαμε σε αυτό το σύνολο αστεριών, το οποίο προσπαθήσαμε να αποδώσουμε πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Άρα λοιπόν, κοιτώντας κάποιος την οροφή, βλέπει τον ουρανό κατά τη διάρκεια της γιορτής της Αγίας Παρασκευής. Το άλλο ιδιαίτερο στοιχείο που επιλέξαμε ήταν η προσπάθεια απόδοσης της παραδοσιακής αισθητικής αυτοκρατορικού τύπου σε ό,τι αφορά την διακόσμηση που περιλαμβάνεται κάτω και πλάγια από τις Καμάρες που διατρέχουν τον κεντρικό άξονα του ναού. Θεωρήσαμε ότι αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής έπρεπε να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο των εκκλησιών βασιλικού τύπου, ο οποίος είχε αυτόν τον τρόπο διακόσμησης και αγιοκατάταξης. Προσπαθήσαμε επίσης σαν σύνολο να κρατήσουμε τον χρυσό κάμπο παντού για λόγους φωτισμού και ενίσχυσης της λάμψης.

Τα ευρήματά μας στους άλλους υποχώρους ήταν τέτοια, ώστε να αναδείξουν αυτές τις αρχές. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό για το σημείο που βρίσκεται ο ναός και για τον αρχιτεκτονικό του τύπο.

«Δεν το κάνουμε αυτό μόνο γιατί θέλουμε η εκκλησιά να φαίνεται πιο ωραία ή απλά ζωγραφισμένη, αλλά αφορά αυτό που πιστεύουμε. Η αγιογράφηση είναι τόσο σημαντική  στην καθημερινότητα του Χριστιανού Ορθόδοξου.»

Πατερ Κωνσταντινος Ελευθερακης

«Το αποτέλεσμα της αγιογράφησης των Αδελφών Χριστοδούλου είναι πραγματικά εντυπωσιακό και προσκαλούμε όλη την ομογένεια  να επισκεφθεί την εκκλησία και να θαυμάσει τις εικόνες των αγίων».

Δικαστης Μαρινα Κοροδημος
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα για το σχεδιασμό, τη δημιουργία, την κατασκευή και την τοποθέτηση του έργου

ΒΗΜΑ 1ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
ΒΗΜΑ 1ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΠΡΙΝ

Συζητούμε τις ιδέες και αντιλήψεις του πελάτη ως προς την αισθητική του χώρου.
Σημειώνουμε τις διαστάσεις με ακρίβεια και προβλέπουμε πιθανές μελλοντικές αλλαγές ή χρήσεις.
ΒΗΜΑ 2ο ΜΑΙΟΣ 2010
ΒΗΜΑ 2ο ΜΑΙΟΣ 2010
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΛΑΝΟΥ

Λαμβάνουμε διαρκώς πληροφόρηση για το εικονογραφικό σύνολο.
Προτείνουμε – αποδεχόμαστε συμπληρώσεις ή αλλαγές, ώστε να φτάσουμε σταδιακά σε μια τελική επιλογή θεμάτων για όλο το αγιολογικό πρόγραμμα.
ΒΗΜΑ 3ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011/2014
ΒΗΜΑ 3ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011/2014
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ένα από τα πιο όμορφα στάδια παίρνει ζωή. Αναπτύσσεται προσεκτικά και οργανωμένα η ουσιαστική πλευρά της δουλειάς μας.
Κατά την παραδοσιακή τάξη, από πάνω προς τα κάτω και από ανατολικά προς τα δυτικά.
ΒΗΜΑ 4ο ΜΑΙΟΣ 2019
ΒΗΜΑ 4ο ΜΑΙΟΣ 2019
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σε αυτό το τελευταίο εντυπωσιακό βήμα, ολοκληρώνεται η προσπάθεια όλων.
Με εξαιρετική ταχύτητα, οι τοίχοι ζωντανεύουν και γεμίζουν από τις μορφές των Αγίων και των Ιερών Σκηνών.
Μια ενδιαφέρουσα συνεργατική διεργασία φτάνει στο ευτυχισμένο τέλος της, σφραγίζοντας παντοτινά την εσωτερική όψη του ναού.

Δευ ‒ Παρ: 08:30 πμ ‒ 16:30 μμ Σαβ: 09:30 πμ ‒ 14:30 μμ

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη Ελλάς
+30 2310 269 935
info@holyicon.gr