Image Alt

Ιερα Μονη Αγιας Σκεπης

Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

White Haven Pennsylvania

Το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης είναι από τα αρχικά μοναστήρια που ιδρύθηκαν από τον γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Σε αυτό το μοναστήρι αισθανθήκαμε ότι μας δόθηκε μία ευκαιρία ώστε να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το καλύτερο εαυτό μας ζωγραφικά, αλλά και από άποψη επιλογής θεμάτων και νοοτροπίας αγιογραφίας μιας και ένα όνειρό μας από παλιά για παραδοσιακή αγιογράφηση, σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, βρήκε για πρώτη φορά τόπο και χρόνο εφαρμογής πάρα πολύ πρόσφορο.

Οι επιλογές μας για το χώρο ήταν τέτοιες που ανταποκρίνονταν σε αυτά που θεωρούσαμε εμείς υψηλά πρότυπα, πρότυπα υψηλής αισθητικής σύμφωνα με την αρχαία αγιογράφηση και η προσπάθειά μας ήταν να τα αποδώσουμε όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή η διάθεση και προσπάθεια ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την ηγουμένη της μονής, την γερόντισσα Ολυμπιάδα, αλλά και όλης της αδελφότητας, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη αγάπη και προσήλωση στον παραδοσιακό τρόπο και επίσης λόγω του ότι εκείνη την περίοδο ο ναός της αδελφότητας είχε ένα σχετικά ευσύνοπτο μέγεθος.

Ήταν ευκαιρία να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις αρχαίες κλίμακες, δηλαδή σε σχετικά μικρά μεγέθη, με μία διάθεση πλήρους αγιοκατάταξης και πυκνής μάλιστα, καταφέραμε κατά τη γνώμη μας να προσομοιάσουν αρκετά στην αίσθηση την οποία έχουν οι παραδοσιακές μονές και εντός Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως, οι οποίες εκπέμπουν πνευματικότητα και είναι πάρα πολύ καλοί χώροι προσευχής και κατάνυξης.

Προσπαθήσαμε να συμπληρώσουμε ένα αισθητικό σύνολο πλήρες και με τη βοήθεια της γερόντισσας, η οποία ενισχύει πάντα τη διάθεσή μας να ακολουθούμε τα παραδοσιακά πρότυπα, καταφέραμε να έχουμε μία πλήρη σειρά θεμάτων. Επίσης, σε ορισμένα σημεία, όπως στην δυτική μετώπη του κεντρικού κλίτους, καταφέραμε να αποδώσουμε σχετικά πιο σπάνιες πιο σπάνιες απεικονίσεις, όπως αυτή της Δευτέρας Παρουσίας. Στο νάρθηκα επίσης, δόθηκε η ευκαιρία να σχηματίσουμε στην οροφή θέματα που αφορούν τη ζωή της Παναγίας.

Έτσι, ολοκληρώνεται ένα σύνολο που έχει σχέση τόσο με την παραδοσιακή αγιοκατάταξη σε ένα ναό μοναστηριακό όσο και με ευκαιρίες πρωτοτυπίας, οι οποίες αφορούν νέους Αγίους όπως τον Άγιο Παΐσιο, τον Άγιο Πορφύριο και λοιπά. Θεωρούμε πως η δουλειά μας σε αυτό το μοναστήρι είναι μία από τις καλύτερες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

«Δεν το κάνουμε αυτό μόνο γιατί θέλουμε η εκκλησιά να φαίνεται πιο ωραία ή απλά ζωγραφισμένη, αλλά αφορά αυτό που πιστεύουμε. Η αγιογράφηση είναι τόσο σημαντική  στην καθημερινότητα του Χριστιανού Ορθόδοξου.»

Πατερ Κωνσταντινος Ελευθερακης

«Το αποτέλεσμα της αγιογράφησης των Αδελφών Χριστοδούλου είναι πραγματικά εντυπωσιακό και προσκαλούμε όλη την ομογένεια  να επισκεφθεί την εκκλησία και να θαυμάσει τις εικόνες των αγίων».

Δικαστης Μαρινα Κοροδημος
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα για το σχεδιασμό, τη δημιουργία, την κατασκευή και την τοποθέτηση του έργου

ΒΗΜΑ 1ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
ΒΗΜΑ 1ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΠΡΙΝ

Συζητούμε τις ιδέες και αντιλήψεις του πελάτη ως προς την αισθητική του χώρου.
Σημειώνουμε τις διαστάσεις με ακρίβεια και προβλέπουμε πιθανές μελλοντικές αλλαγές ή χρήσεις.
ΒΗΜΑ 2ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
ΒΗΜΑ 2ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΛΑΝΟΥ

Λαμβάνουμε διαρκώς πληροφόρηση για το εικονογραφικό σύνολο.
Προτείνουμε – αποδεχόμαστε συμπληρώσεις ή αλλαγές, ώστε να φτάσουμε σταδιακά σε μια τελική επιλογή θεμάτων για όλο το αγιολογικό πρόγραμμα.
ΒΗΜΑ 3ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012/2018
ΒΗΜΑ 3ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012/2018
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ένα από τα πιο όμορφα στάδια παίρνει ζωή. Αναπτύσσεται προσεκτικά και οργανωμένα η ουσιαστική πλευρά της δουλειάς μας.
Κατά την παραδοσιακή τάξη, από πάνω προς τα κάτω και από ανατολικά προς τα δυτικά.
ΒΗΜΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
ΒΗΜΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
Αγιογραφικός Οίκος Χριστοδούλου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Σε αυτό το τελευταίο εντυπωσιακό βήμα, ολοκληρώνεται η προσπάθεια όλων.
Με εξαιρετική ταχύτητα, οι τοίχοι ζωντανεύουν και γεμίζουν από τις μορφές των Αγίων και των Ιερών Σκηνών.
Μια ενδιαφέρουσα συνεργατική διεργασία φτάνει στο ευτυχισμένο τέλος της, σφραγίζοντας παντοτινά την εσωτερική όψη του ναού.

Δευ ‒ Παρ: 08:30 πμ ‒ 16:30 μμ Σαβ: 09:30 πμ ‒ 14:30 μμ

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη Ελλάς
+30 2310 269 935
info@holyicon.gr